Krejt-kah-pak

Gratë që ia mundësuan njerëzimit vaksinën kundër COVID-19

Gjersa varianti Delta i COVID-19 po përhapet në të gjithë botën, shëndeti dhe siguria janë bërë prioritetet kryesore për shumë qeveri në botë. Për fat të mirë, shumë shtete të botës tanimë kanë shumë mjete për t’i përdorur kundër luftës me koronavirusin. E, për këtë, janë shumë gra që duhet falënderuar.

Nga hulumtimi i ARN-së tek provat klinike, këto 10 gra të shkëlqyeshme kanë qenë vendimtare për shpërndarjen e vaksinës kundër COVID-19.

Lexoni më shumë rreth tyre.

Kathrin Jansen
Jansen-i udhëhoqi përpjekjet në Pfizer që çuan në prodhimin e vaksinës së parë të miratuar për përdorim urgjent.

COVID Vaccine

Kizzmekia Corbett
Corbett-i është imunologe në Institutet Kombëtare të Shëndetit të SHBA dhe ndihmoi në prodhimin e vaksinës Moderna.

COVID Vaccine

Katalin Karikó
Dekadat e kërkimeve shkencore të Karikó-së në ARN i bënë të mundshme vaksinat me bazë mRNA.

COVID Vaccine

Elena Smolyarchuk
Smolyarchuk-u është studiuesja kryesore e provave të para klinike të përfunduara për vaksinën Sputnik V.

COVID Vaccine

Nita Patel
Patel-i dhe ekipi i saj në Maryland drejtuan zhvillimin e vaksinës për Novavax.

Meet Dr. Nita Patel and her All-Female Team Developing the COVID-19 Vaccine

Sumathy K
Sumathy K është në kyre të R&D për zhvilluesin e Covaxin Bharat Biotech.

COVID Vaccine

Lisa Jackson
Dr Jackson-i ishte hulumtuesja kryesore e provës së parë klinike në botë të një vaksine COVID-19 (për Moderna), e cila filloi në mars 2020.

COVID Vaccine

Hanneke Schuitemaker
Schuitemaker-i është kreu global i zbulimit të vaksinave virale për Janssen Pharmaceuticals (në pronësi të Johnson & Johnson).

COVID Vaccine

Dr. Özlem Türeci
Dr. Türeci-u është bashkëthemeluesja e BioNTech, partnerit të vaksinës së Pfizer.

COVID Vaccine

Sara Gilbert
GIlbert-i është arkitektja e vaksinës së Universitetit të Oksfordit/AstraZeneca.

COVID Vaccine/MsMagazine.